Op vrijdag 13 september organiseerde GRAY een weetjeswandeling: een wandelparcours waarlangs verschillende bordjes hingen met weetjes rond breingezondheid. Zo steunden we de 'Hou je hersenen in vorm' campagne van Dementievriendelijk Gent.
De wandelaars (en enkele lopers) waren alvast enthousiast! Onderaan de blog hebben we enkele sfeerbeelden toegevoegd, zo kan je de dag ook (her-)beleven. En voor wie benieuwd is naar de weetjes hebben we goed nieuws: je kan ze allemaal gebundeld lezen via de knop hieronder.
Waarom de campagne 'Hou je hersenen in vorm'?
Meer dan 4.300 Gentenaars hebben dementie, en die groep zal de komende jaren sterk groeien. Voor elke persoon met dementie, zijn er gemiddeld ook drie anderen (mantelzorgers) betrokken. Dat is dus een grote groep. Over dementie bestaan nog veel misvattingen. Van de ene dag op de andere word je aanzien als iemand die nauwelijks nog iets kan. Terwijl mensen met dementie zelf zeggen dat ze nog volop gezien willen deelnemen aan de samenleving. Ook wie dementie heeft, wil nog altijd gezien en gehoord worden als mens.
Aan de UGent gebeurt heel wat onderzoek rond cognitieve veroudering.
Aan de Universiteit Gent wordt het menselijk brein vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. Wat zijn de verschillende types van dementie? Hoe kunnen we dementie voorkomen? Welke rol speelt levensstijl? En kunnen we (levensstijl)interventies opzetten die de achteruitgang tegengaan? Deze campagne draagt ons een warm hart toe en daarom organiseerden wij graag een wandeling! Een greep uit onze studies:
- Brein in Beweging: Een Intergenerationeel Programma ter Preventie van Cognitieve Achteruitgang bij Patiënten met een Milde Cognitieve Stoornis. Meer info.
- Ons brein fit houden. Wat is de rol van bewegen, slaap en mentaal welzijn? Meer info.
- Ontwikkeling van een cognitief verrijkt wandelprogramma voor 65-plussers ter preventie van cognitieve achteruitgang en dementie. Meer info.
- Cognitieve vaardigheden trainen met SMART. Meer info.
- Effecten van veroudering op het neurocognitief functioneren: hoe veroudering ons geheugen, wiskundige & ruimtelijke vaardigheden beïnvloedt. Meer info.
- Asklepios studie: Cardiovasculaire en cognitieve veroudering. Vroegdetectie van dementie. Meer info
Wat goed is voor het hart, is goed voor de hersenen.
Een actieve levensstijl stelt het ziekteproces deels uit en vertraagt het. Dementie kun je niet voorkomen en er is nog geen medicijn voorhanden. Onderzoek toont echter aan dat voldoende lichaamsbeweging een positief effect heeft op ons hele lichaam, zowel voor je hart als voor je hersenen.
Lees meer weetjes over breingezondheid