Cardiovasculaire veroudering

Cardiovasculaire veroudering

De Asklepios Studie is een longitudinale bevolkingsstudie over gezond ouder worden, met de focus op cardiovasculaire veroudering. De studie wordt gevolgd door specialisten uit de hele wereld.

Het doel van de studie is het onderzoeken van de interacties tussen verouderen en cardiovasculaire eigenschappen en ziekten. Hiermee wil men nieuwe risicofactoren voor cardiovasculair lijden definiëren en nieuwe preventiemogelijkheden ontwikkelen.

De eerste screeningsronde startte in 2002 en duurde ongeveer 2 jaar. De studiecohort omvat 2524 gezonde deelnemers (1301 vrouwen), tussen de 35 en 55 jaar oud, en vrij van hart- en vaatziekten bij het opstarten van het onderzoek. De deelnemers zijn afkomstig uit Erpe-Mere en Nieuwerkerken in Oost-Vlaanderen, België. Het onderzoek is geïnitieerd en uitgevoerd door Prof. Ernst Rietzschel (UGent) en de huisartsenkring Asklepios. Metingen omvatten oa. vragenlijsten (sociodemografisch, fysieke activiteit, voeding, depressie score, sociale steun, …), BMI, bloeddruk en een bloedstaal, maar vooral een diepe fenotypering van cardiovasculaire structuur en functie. Daarnaast werden ook biomarkers van veroudering zoals telomeerlengtemetingen (ism Prof. Tim De Meyer) meegenomen.

De 2de screeningsronde vond plaats van 2013-2017. Dezelfde personen, nu tussen de 45 en 65 jaar oud, werden uitgenodigd voor een vervolgonderzoek. Op deze oproep hadden 2252 terugkerende vrijwilligers (89,2% van de uitgenodigde proefpersonen) hun tweede bezoek. Het effect van leeftijd op het cardiovasculaire systeem en de hemodynamica werd onthuld.

De Asklepios dataset werd ook gebruikt om referentiewaarden op te stellen voor o.a. arteriële stijfheid, gepubliceerd in het European Heart Journal, dit ism Prof. Patrick Segers.