De leukste activiteiten op Dag van de Wetenschap 2024

De leukste activiteiten op Dag van de Wetenschap 2024

Op zondag 24 november is het weer Dag van de Wetenschap! Vanop verschillende locaties over heel Vlaanderen en Brussel worden meer dan 700 gratis activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Omdat het onmogelijk is om alles te zien en doen, maakten wij alvast een selectie van onderzoek rond gezond verouderen aan onze universiteit.

De Gezondheidsmonitor: gezond ouder worden in Gent
Over een periode van 20 jaar wordt de gezondheidstoestand van 20.000 Gentenaars in kaart gebracht. Zo leren we meer over genetische en omgevingsfactoren en hun impact op ziekte, en die kennis kan uiteindelijk leiden tot nieuwe inzichten en behandelingen.

Kom langs en ontdek hoe jouw genen en omgeving jouw gezondheid beïnvloeden!

Taal in een ouder wordend brein: woorden vinden en verliezen
Naarmate we ouder worden, verzamelen onze hersenen een schat aan woorden en een rijkdom aan grammaticale structuren in één of meerdere talen. Al deze taal-balletjes in de lucht houden wordt moeilijker eens het fysiologisch verouderingsproces optreedt, al dan niet in combinatie met vermoeidheid en stress, of wanneer een hersenletsel de taalnetwerken beschadigt.

In deze lezing op het I-Brain festival onthult Prof. Miet De Letter hoe taalnetwerken veranderen, hoe we hierop kunnen inspelen, en welke mogelijkheden innovatief onderzoek voor ons in petto heeft.

  • Wat? Een festival met doorlopend lezingen, workshops en expo's
  • Wanneer? Van 12:30 tot 18:00
  • Waar? Zebrastraat 32, 9000 Gent
  • Inschrijven is niet nodig
  • Volledige programma I-Brain: I-Brain programmaboekje

Het belang van vriendschap voor jouw geluk en gezondheid
Wat is vriendschap precies? En wat maakt dat mensen vrienden zijn? Hoe kan je zelf aan de slag om je bestaande vriendschappen meer diepgang te geven?

GRAY'er Marie-Anne Vanderhasselt voert in deze lezing een pleidooi om als samenleving meer in te zetten op vriendschap en 'ont'moetingen met de mensen rondom ons. Ze schreef ook een boek over het thema: 'Jij bent een vriend van mij'.

Beweging als medicijn
We weten allemaal dat bewegen belangrijk is. Maar hoeveel moet je eigenlijk bewegen?

Beweging werkt als een natuurlijk medicijn voor verschillende aandoeningen. Hoe gaat dat dan precies in zijn werk, en... waarom doen we het nog altijd te weinig? Kom het te weten in deze lezing van GRAY'ers Eline Lievens en Greet Cardon.

Zit- en beweeggewoonten onder de loep: welk dier ben jij?
We weten allemaal dat we meer zouden moeten bewegen en minder stilzitten, maar hoe goed passen we dat toe in ons dagelijks leven? Ben jij een bezige bij 🐝, of betrap je jezelf erop dat je veel langer zit dan je dacht en ben je eerder een koala 🐨?

Kom langs om samen te ontdekken hoe het écht zit met jouw beweeg- en zitgedrag. Doe de test, krijg inzicht in je gewoontes en leer wat je kunt doen om fitter en actiever te worden!

Slaap is zoveel meer dan stilvallen
😴 Van slecht slapen kun je echt ziek worden. Slaap is een primaire behoefte en noodzakelijk om mentaal en fysiek goed te kunnen functioneren. Hierbij is niet enkel het aantal uren in bed maar ook de slaapkwaliteit van belang. Hoe kunnen we hiervoor zorgen in onze stressvolle wereld?

💤 Prof. Dr. An Mariman, psychiater en slaapexpert voor volwassenen geeft meer inkijk en inspiratie om de slaap te optimaliseren.

Allemaal beestjes, ons darmmicrobioom: Wat we weten en (nog) niet weten
Professor De Looze neemt je graag mee op reis in je eigen lichaam én in de opwindende darmwetenschap. Hij fileert ronkende krantenkoppen over ons microbioom of het fameuze buikbrein, en helpt je de nuttige adviezen van de kwakzalverij te onderscheiden.

Mis je kans niet om op het eind van de lezing je meest prangende vragen over de darmen!

Hoe dementie 10 jaar vroeger vaststellen?
Binnen 50 jaar zal ongeveer 1/3de van de 85-plussers aan dementie lijden. Ondanks deze dramatische voorspelling, is er nog altijd geen specifieke test die de ziekte kan vaststellen. Ook een behandeling blijft uit. In deze video kom je te weten wat dementie juist is en hoe we de ziekte in de toekomst tien jaar vroeger kunnen vaststellen.

Studio Brein: eenzaamheid
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Maar wat gebeurt er in onze hersenen als we een gevoel van eenzaamheid ervaren? Welke effecten heeft langdurige eenzaamheid op mensen? En hoe kunnen we er iets aan doen, als je eenzaam bent of iemand in je buurt dat is? We zoeken het uit met professor Marie-Anne Vanderhasselt (UGent) en enkele getuigen.

Kom boksen met robots
Boksen is gezond én plezant. En plezierig bewegen, dat is het thema waar Comon rond werkt. Vier bokszakken bungelen van het plafond en zijn uitgerust met sensoren om je snelheid en kracht te meten. Bij deze stand hangt de actie letterlijk in de lucht.

Leef je uit op de boksbal, of ga in gesprek over het belang van bewegen en enkele boeiende onderzoeksprojecten.

Sport en gezondheid in 60 minuten
Krijg tips van wetenschappers over hoe je fit en gezond blijft in drie inspirerende interviews. Tijdens de lezing bekijken we sport vanuit verschillende hoeken voor je gezondheid, en helpen we je op weg om beweging te combineren met je drukke leven.

Heb je zelf vragen over sporten, van voeding tot mentaal welzijn? Kom jouw vragen stellen aan onze experten!

Alle overige activiteiten vind je op: https://www.dagvandewetenschap.be