Werelddag Dementie: wij dragen ons steentje bij

Werelddag Dementie: wij dragen ons steentje bij

In 2030 zullen wereldwijd ongeveer 40 procent meer mensen met dementie leven dan in 2019. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit thema staat dan ook met stip genoteerd op onze onderzoeksagenda. Hoe kunnen we dementie zo lang mogelijk uitstellen of zo vroeg mogelijk detecteren? Welke innovatieve, niet-farmacologische, interventies kunnen worden ingezet? We lichten er vier interessante projecten uit:

👉Ons brein fit houden. Wat is de rol van bewegen, slaap en mentaal welzijn?
Om het cognitief functioneren te beschermen raadt de Wereldgezondheidsorganisatie oudere volwassenen aan om voldoende te bewegen. De manier waarop fysieke activiteit het cognitief functioneren van oudere volwassenen beschermt is echter nog onduidelijk. Een goede slaap en een verbeterd mentaal welzijn worden vaak aangehaald als mogelijke mediatoren. Dit project gaat na of fysieke activiteit bijdraagt aan het dagelijks cognitief functioneren van oudere volwassenen en of deze relatie inderdaad beïnvloedt wordt door een verbeterde slaap en een verbeterd mentaal welzijn. Klik hier voor meer info.

👉 Smartphonegebruik en cognitief functioneren.
De onderzoeksgroep imec-mict-UGent bestudeert het smartphonegebruik bij 55-plussers aan de hand van een mobiele applicatie op de persoonlijke smartphone. Zo wil men bijvoorbeeld onderzoeken hoe lang deze groep mensen hun smartphone gebruiken of welke apps er op de voorgrond treden. Op die manier willen de onderzoekers nagaan of ze via smartphoneactiviteit inzicht kunnen krijgen in het cognitief functioneren van iemand. Klik hier voor meer info.

👉Cognitief verrijkt wandelen bij gezonde 65-plussers
1 + 1 =3? Zowel bewegen als de hersenen laten werken, zorgen ervoor dat ons brein fit blijft. Maar wat als we beide combineren? Deze onderzoekers gaan na of wandelen en ondertussen enkele denkoefeningen doen een effect heeft ons werkgeheugen. Samen met 65-plussers gaan de onderzoekers aan de slag om een haalbaar, aantrekkelijk en leuk wandelprogramma in elkaar te steken. Klik hier voor meer info.

👉Relatie fysieke activiteit en milde cognitieve stoornissen
Milde cognitieve stoornis is een syndroom dat kan worden gezien als een stadium tussen normaal cognitief functioneren en dementie. Het wordt gekenmerkt door cognitieve achteruitgang maar zonder zichtbare impact op het dagelijkse leven. Recente studies tonen aan dat fysieke activiteit een positieve invloed kan hebben op cognitief functioneren bij MCI patiënten, het kan helpen om het risico op het ontwikkelen van dementie te verkleinen en de kansen op een herstel naar normaal functioneren te verhogen. Dit vraagt om verder onderzoek. Een groep van MCI patiënten zal over een langere periode opgevolgd worden met doel om de frequentie, intensiteit, tijdsduur, en type van fysieke activiteit te bepalen om zo richtlijnen op te stellen voor MCI-patiënten.