Internationale Intergenerationele Week: Waarom wij meedoen!

Internationale Intergenerationele Week: Waarom wij meedoen!

Van 24 tot 30 april is het Internationale Intergenerationele Week, een wereldwijde campagne om de kloof tussen jong en oud aan te kaarten

De campagne wordt jaarlijks georganiseerd door Generations Working Together, en heeft als doel om generaties dichter bij elkaar te brengen. Ze moedigen iedereen aan om ervaringen en ideeën uit te wisselen die verschillende leeftijdsgroepen kunnen samenbrengen op een betekenisvolle manier. Een initiatief en visie waar we ons graag bij aansluiten!

Binnen het kader van deze week zetten we graag onze eigen projecten in de kijker die generaties verbinden:

1. Ages get Active

Deze studie wil grootouders en hun kleinkinderen meer samen laten bewegen. Want oudere volwassen en kinderen samenbrengen heeft een positieve invloed op beide partijen: ze kunnen bijleren van elkaar, en het samen bewegen draagt bij tot een beter welzijn. Samen met experten uit het veld en een interdisciplinair onderzoeksteam werd geknutseld aan een beweegprogramma met aandacht voor de band tussen grootouder - kleinkind, en met vele bewegingsvormen. Het beweegprogramma Ages get Active wordt momenteel volop getest!

Ga naar de projectpagina over Grootouders en kleinkinderen samen laten bewegen.
Betrokken onderzoeker: Evelien Iliano


2. Brein in beweging

Personen met een milde cognitieve beperking (MCI – “Mild Cognitive Impairment”) zijn een risicogroep voor het ontwikkelen van dementie. Met een intergenerationeel beweegprogramma wil Brein in Beweging de fysieke, cognitieve en psychosociale gezondheid van MCI-patiënten en hun volwassen kinderen verbeteren. Het programma heeft het potentieel om verdere cognitieve achteruitgang te voorkomen, de levenskwaliteit van MCI-patiënten te verhogen en positieve intergenerationele relaties te bevorderen. Ook hier wordt het programma opgesteld door co-creatie tussen wetenschappelijke experten en de doelgroep.

Ga naar de projectpagina over Brein in Beweging.
Betrokken onderzoeker: Julie Latomme


3. Run Daddy Run

Vaders spelen een belangrijke en unieke rol in het vormen van het bewegingsgedrag van hun kind. Daarom werd het Run Daddy Run project opgestart, met als doel om vaders en hun kinderen (6-8 jaar) meer samen te laten bewegen aan de hand van interactieve beweegsessies. In de sessies lag de focus niet enkel op “sporten” maar ook op “bewegend spelen” en andere vormen van bewegen die de band tussen vader en kind versterken. De uitkomsten van dit project waren positief; het wordt momenteel geïmplementeerd door Gezinssport Vlaanderen onder de naam papakanda.

Betrokken onderzoeker: Julie Latomme