Snacken is meer dan alleen een hap tussen de maaltijden door. Het is een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon, ook naarmate we ouder worden. Emoties en sociale contacten spelen een cruciale rol in het al dan niet gezond snacken van 60-plussers.
Wéét hoe je moet snacken, dan snack je jezelf gezond. Denk bij het woord “snacks” niet alleen aan een ongezonde keuze, maar beschouw snacks als alles wat je eet tussen de hoofdmaaltijden. Snacken hoeft niet per se negatief te zijn voor de gezondheid; integendeel, het biedt juist mogelijkheden om jouw welzijn te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, een kom soep of ongezoete natuuryoghurt. Deze gezonde tussendoortjes zitten boordevol vitaminen en mineralen en kunnen helpen bij het voorkomen van voedingstekorten. Bovendien lopen zestigplussers een groter risico op ondervoeding dan andere leeftijdsgroepen, waardoor tussendoortjes een ideale manier zijn om de dagelijkse energie-inname te verhogen.
Snacktrends
Met een gemiddelde van iets meer dan 2 snacks per dag is het duidelijk: ook Vlaamse 60-plussers houden van een tussendoortje. En dit gebeurt het vaakst thuis én in de namiddag. Niet alleen de hoeveelheid, maar vooral het soort voedingsmiddel bepaalt of de snack wel of niet voordelig is voor jouw gezondheid. Welke snacks zijn momenteel het populairst?
We kunnen de populairste snacks van dit moment in vier categorieën onderverdelen. Uit ons onderzoek blijkt dat de categorie “Fruit” de kroon spant, met ongeveer één derde van alle snacks afkomstig uit deze groep. Op de tweede plaats vinden we “Gebak en koek” (25%), gevolgd door “Snoep en suikerrijke producten” (16%) en “Melkproducten” (9%). Het is goed nieuws dat de categorie “Fruit” op kop staat, maar dit kan nog beter. Pas in de toekomst volgende tips van Gezond Leven toe:
- Varieer met (vers) fruit
- Kies geregeld voor een melkproduct, zoals yoghurt of platte kaas natuur
- Knabbel wat ongezouten noten, een klein handje is een ideale hoeveelheid
- Kies af en toe voor groenten, zoals rauwkost of lekkere tas soep
Dit artikel werd geschreven door Kim Cnudde en Flore De Vylder, en verscheen eerder op de EOS Wetenschap blog. Verder lezen? Ga naar de blog op eoswetenschap.eu.