Kan deze plan-app je helpen om meer tijd te maken om te bewegen?

Kan deze plan-app je helpen om meer tijd te maken om te bewegen?

Wat wordt onderzocht?

Voor een groot aantal 65+’ers is voldoende bewegen een uitdaging. Initiatieven die hen daarin ondersteunen en begeleiden zijn dus erg belangrijk. Een voorbeeld van een succesvol initiatief is MyDayPlan, een programma dat volwassenen van 18 tot 64 jaar helpt om meer actief te zijn. Met deze tool kan je eenvoudig een actieplan opstellen en beweegdoelen vastleggen en evalueren. Nu zal ook onderzocht worden of MyDayPlan even effectief is bij volwassenen van 65 jaar en ouder. Wie deelneemt aan het onderzoek zal een smartphone-app en een bewegingsmeter gebruiken om dagelijks beweegdoelen op te stellen en op te volgen.

Om de beweegnorm te halen is het aanbevolen om elke dag 30 minuten fysiek actief zijn. Onder fysieke activiteit rekenen we onder andere wandelen, fietsen, te voet je boodschappen doen en de hond uitlaten. Vind jij het ook moeilijk om hier tijd voor te maken? Dan is dit onderzoek misschien iets voor jou.

Wat gaat MyDayPlan in zijn werk?

Het onderzoek bestaat uit twee huisbezoeken, met daartussen een testperiode van twee weken waarin je MyDayPlan zal uitproberen. Tijdens het eerste huisbezoek wordt de studie verder uitgelegd, worden twee vragenlijsten afgenomen en worden de app en bewegingsmeter toegelicht. Dit huisbezoek zal ongeveer 30 minuten tot 1 uur duren. Vervolgens is het aan jou om MyDayPlan twee weken uit te testen. Hiervoor zal je gedurende die twee weken elke dag een bewegingsmeter rond de pols dragen en zal je twee keer per dag een melding krijgen om de app te openen: één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds. Zowel de ochtend- als avondsessie duren ongeveer vijf minuten en bestaan uit het plannen en evalueren van beweegdoelen en -plannen. Na de testperiode volgt dan het tweede huisbezoek van ongeveer 30 minuten, waarin nog een vragenlijst en interview afgenomen wordt.

Naar wie zijn we op zoek?

Voor dit onderzoek zoeken we volwassenen van 65 jaar en ouder die in Oost-Vlaanderen wonen en kunnen wandelen (met of zonder hulpmiddelen). Aangezien de app in het Nederlands is, moeten deelnemers voldoende Nederlands begrijpen en spreken. Tot slot moet je het natuurlijk zien zitten om gedurende een periode van twee weken een smartphone en bewegingsmeter te gebruiken. Zowel de smartphone als de bewegingsmeter zullen voorzien worden door de onderzoekers.

Interesse of vragen?

Heb je nog vragen? Of wil je je meteen opgeven als deelnemer? Mail dan naar onderzoeker Fien De Block via fldblock.deblock@ugent.be of via de knop hieronder:

Mail naar Fien De Block