Workshop: Beweegvriendelijke steden en gezondheid

Workshop: Beweegvriendelijke steden en gezondheid

Hoe kan je je stad of gemeente evalueren op beweegvriendelijkheid en de relatie tot gezondheid? En welke aanpassingen kunnen steden en gemeenten maken om actieve verplaatsingen te promoten? Een niet te missen workshop met handige tools & factsheets, gegeven door twee geëngageerde onderzoekers Prof. Delfien Van Dyck en Dr. Lieze Mertens!

Een wereldwijde samenwerking rond gezonde en duurzame stadsindicatoren.
Onderzoekers aan de Universiteit Gent en Stad Gent hebben mee gedaan aan een wereldwijde internationale studie omtrent 'indicatoren van een gezonde en duurzame stad'. Deze studie onderzocht de ruimtelijke verdeling van stedenbouwkundige en transportgerelateerde functies en de aanwezigheid en kwaliteit van het beleid rond stadsplanning om gezondheid en duurzaamheid te promoten, dit in 25 steden in 19 landen. Vergelijkingen met de medianen van alle steden die in deze internationale studie zijn opgenomen, kunnen informatie opleveren voor veranderingen die nodig zijn in het lokale stadsbeleid. De kaarten geven de verdeling weer van stedenbouwkundige en transportgerelateerde kenmerken in Gent. De kaarten identificeren ook gebieden die het meest voordeel kunnen halen uit interventies om gezonde en duurzame omgevingen te creëren. Tijdens de workshop zoomen we in op de relevantie van deze stadsindicatoren.

Hoe actieve verplaatsingen stimuleren?
Actieve verplaatsingen omvatten alle verplaatsingen die te voet of met de fiets uitgevoerd worden. Ondanks de vele voordelen wordt de auto nog té vaak gebruikt om kleine verplaatsingen uit te voeren. Uit onderzoek blijkt dat de Vlaming (vanaf 6 jaar) slechts 36% van alle afstanden korter dan 3 km te voet of al fietsend aflegt. Bij afstanden die korter zijn dan 5 km is dat percentage 22% (Declercq, et al. 2016). Actief transport kan dus nog aanzienlijk toenemen bij de Vlaamse bevolking. De manier waarop mensen zich verplaatsen is deels een persoonlijke keuze, maar de manier waarop men de omgeving inricht, en bijvoorbeeld straten aanlegt, kan ook een grote invloed hebben op het maken van die keuze. Er werd al aangetoond dat fysieke omgevingskenmerken een belangrijke rol spelen bij het al dan niet uitvoeren van actieve verplaatsingen. De Universiteit Gent en VUB voerden enkele wetenschappelijke studies uit over de invloed van straatkenmerken op onze verplaatsingen. Tijdens deze sessie nemen we je stapsgewijs mee adhv een handige factsheet.

Inschrijven
Via link , en selecteer sessie 'Beweeg: beweegvriendelijke steden en gemeenten'

Tijdens de Week van de Mobiliteit
Sluit samen met ons de Week van de Mobiliteit af op donderdag 22 september 2022 in het Congrescentrum Lamot in Mechelen. Je kan jouw programma op maat samenstellen door te kiezen uit diverse sessies over onder meer gedragsverandering, beweegvriendelijke steden en gemeenten, deelmobiliteit, pendelen, recreatieve verplaatsingen, stedelijke logistiek ... met praktijkvoorbeelden uit zowel kleine als grote Vlaamse steden en gemeenten. Daarnaast worden de beleidsaanbevelingen van de campagne 30 Dagen Minder Wagen overhandigd aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, in het bijzijn van ambassadeur professor Cathy Macharis.

Waar en wanneer?
Donderdag 22 september
Congrescentrum Lamot in Mechelen