Wie kent het niet: urenlang zitten tijdens het werk of de hele avond tv-kijken. Wat je misschien niet weet, is dat dit langdurig zitten je bloedsuikerspiegel aanzienlijk verhoogt, waardoor het risico op diabetes type 2 toeneemt. Het gekke is dat volwassenen gemiddeld meer dan 8 uur per dag zittend doorbrengen. Waarom zitten we zoveel en hoe kunnen we ons zitgedrag veranderen? Hoog tijd om ons zitgedrag onder de loep te nemen!
Lees het volledige artikel als pdf
Slaapmodus
Wanneer we langdurig zitten gaat ons lichaam in een soort van slaapmodus. Onze spieren trekken minder samen en we verbruiken minder energie. Dit zorgt er voor dat er minder suiker wordt opgenomen uit het bloed door onze spieren, en dat onze bloedsuikerspiegel onvoldoende daalt. Dit is niet wenselijk aangezien een verhoogde bloedsuikerspiegel aanleiding geeft tot een breed scala aan gezondheidsproblemen. Het verminderen en onderbreken van ons zitgedrag is dus cruciaal voor het behoud van een optimale gezondheid.
Comfort en efficiëntie
Om ons zitgedrag te verminderen is het noodzakelijk te begrijpen waarom we met z’n allen vrijwel de hele dag aan onze stoel gekluisterd zijn. Hiervoor kunnen we beroep doen op de ‘Theory of Effort Minimization’. Deze theorie verwijst naar het idee dat mensen, van nature, geneigd zijn om inspanningen te minimaliseren. We streven naar comfort en efficiëntie in het dagdagelijkse leven, een erfenis uit de historische context van onze voorouders.
In tijden waarin voedsel schaars was en energie zuinig gebruikt moest worden, kwam de aangeboren neiging van mensen naar voor om activiteiten die veel energie vereisten te vermijden, tenzij strikt noodzakelijk. Ondanks dat voedsel in onze moderne samenleving gemakkelijk verkrijgbaar is en fysieke inspanningen niet meer cruciaal zijn voor overleving, blijft de voorkeur voor gemakkelijke activiteiten die weinig moeite kosten bestaan. Bovendien zijn zittende activiteiten vaak leuker en aangenamer dan fysieke activiteiten. Neem nu de verplaatsing naar je werk: comfortabel in je auto zitten is aantrekkelijker dan fietsen in de regen, toch? Leuke activiteiten worden sneller herhaald en kunnen leiden tot het vormen van gewoontes.
Wil je ontdekken hoe je die gewoontes doorbreekt? Lees dan de rest van het artikel via de knop hieronder:
Lees het volledige artikel als pdf
Dit artikel werd geschreven door Dr. Sofie Compernolle Postdoctoraal onderzoeker Bewegings- en Sportwetenschappen - UGent) en verscheen in april 2024 in het tijdschrift Gezond en Actief Leven van Diabetes Liga.