BENZOCARE is een tweetalige podcast in het Nederlands en Frans. Een onderzoeker, een huisarts en een patiënt delen hun ervaring met het voorschrijven van benzodiazepinen (slaapmedicatie), de afbouw ervan en stigmatisering rond het thema. Met twee afleveringen per taal heeft de podcast een uniek format om dit onderwerp te verkennen.
🎙️ Het eerste voorschrift 📝
In deze eerste aflevering van de BENZOCARE-podcast bespreekt Melissa Ceuterick de problematiek rond langdurig gebruik van benzodiazepines. Melissa is onderzoekster aan de onderzoeksgroep HEDERA van de Universiteit Gent. Samen met Ellen Van Leeuwen, huisarts en professor aan de UGent, en Kris Baert, die zijn persoonlijk afbouwverhaal deelt, onderzoekt ze de belangrijkste vragen: Waarom worden deze medicijnen voorgeschreven? Wat zijn de voordelen en risico's van deze medicijnen? Samen werpen ze een menselijke en wetenschappelijke blik op deze complexe problematiek.
🎙️ Het cruciale telefoontje ☎️
In deze tweede aflevering van de BENZOCARE Podcast vervolgt Melissa haar gesprek over benzodiazepinen met Ellen, huisarts, en met Kris, die zelf afbouwde van deze medicatie. Ze praten over het vaak complexe proces van afbouwen. Samen bespreken ze de stap naar afbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het belang van persoonlijke ondersteuning komt aan bod, net als mogelijke manieren om obstakels tijdens het afbouwen te overwinnen.
Kris bracht zijn verhaal eerder al in ‘Ook getest op mensen’, dat je hier kan bekijken: http://www.mindtrapsolutions.be/slaaptraining-ook-getest-op-mensen/
Deze podcast werd gefinancierd door BELSPO als onderdeel van het BENZOCARE onderzoeksproject. Dit onderzoeksproject is het resultaat van een samenwerking tussen de onderzoeksgroep HEDERA van de Universiteit Gent en het Departement Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Luik. Het BENZOCARE-team bestaat uit GRAY'er Melissa Ceuterick (UGent), Béatrice Scholtes (ULiège) en Pauline Van Ngoc (ULiège), Jean-Luc Belche (ULiège) en Piet Bracke (UGent).
Voor meer informatie over het BENZOCARE project, surf naar: https://www.belspo.be/belspo/drugs/project_docum_nl.stm#DR91.