Geboeid door wetenschap over gezond verouderen bij 65-plussers? Kom langs op zondag 28 november!

Geboeid door wetenschap over gezond verouderen bij 65-plussers? Kom langs op zondag 28 november!

GEANNULEERD WEGENS COVID-19 (BERICHT op 18/11 om 21:08).

Geboeid door wetenschap over gezond verouderen bij 65-plussers? Op zondag 28 november schotelen we korte workshops, tips en boeiende lezingen voor. Plan je bezoek, dan houden wij alvast een plek voor je vrij!

🚴🚴‍♀️ Jong en oud op de fiets!
Jong en oud maken steeds vaker gebruik van de fiets en of e-bike. Gevaarherkenning en fietsvaardigheden veranderen doorheen de jaren. Benieuwd hoe dit verandert vanaf 65? Een krak in het ene, maar wat minder in het andere? Ken je sterktes en zwaktes, en doe mee aan onze fietstesten (met de fiets en op de computer)!
👉 Tussen 10:30 en 12:00 in De Krook (Gent). GEANNULEERD.

🧠 🚶🏽‍♀️🚶🏾 Wandel met ons mee, en stimuleer je brein
In een klein groepje van 10 personen gaan we op stap om ‘cognitief verrijkte wandelingen’ of ‘denkwandelingen’ uit te testen. Onderzoek toont aan dat de combinatie van bewegen en het doen van activiteiten die de hersenen uitdagen een positieve invloed hebben, het kan helpen om je hersenen fit te houden en cognitieve achteruitgang (o.a. geheugenproblemen) tegen te gaan. In samenspraak met experten en 65-plussers werden daarom “denkwandelingen” ontwikkeld. Vandaag willen de onderzoekers van dit project deze denkwandelingen met de doelgroep (65-plussers) uitproberen. Ze zijn benieuwd naar jullie ervaring, en input of suggesties om dit nog verder te verbeteren.
👉 Van 11:00 tot 12:00 in De Krook (Gent). GEANNULEERD.

Familierelaties in Coronatijden bij 65-plussers
Ter bestrijding van het nieuwe coronavirus hebben regeringen wereldwijd maatregelen getroffen om fysiek contact tussen personen zoveel mogelijk te reduceren. Terwijl dit noodzakelijk was om de situatie beheersbaar te houden voor ons gezondheidssysteem, kunnen we ons vragen stellen over de nefaste gevolgen van de maatregelen voor het sociaal welzijn van mensen, en voornamelijk voor het sociaal welzijn van ouderen. Daarom hebben wetenschappers een onderzoek opgezet naar de gevolgen van de COVID-19 pandemie voor ouder-kind relaties bij Europese 65-plussers. Heeft de pandemie wel echt geleid tot een afname in intergenerationeel contact? Een boeiende lezing met verrassende inzichten!
👉 Van 10:30 tot 11:00 in De Krook (Gent). Reserveer je tijdsslot (mogelijk vanaf 5 november)! GEANNULEERD.

🧠 Hoe beweging het dagelijks denkvermogen van 65+’ers scherp houdt.
Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, vermindert stress en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie. In deze Pecha Kucha (een kort en krachtige presentatie van een 7-tal minuten) leggen we uit hoeveel beweging je nodig hebt om ons geheugen scherp te houden, hoe bewegen een invloed heeft op je hersenen en we geven tips om je hersenen gezond te houden.
👉 Van 15:45 tot 16:00 in De Krook (Gent). Reserveer je tijdsslot (mogelijk vanaf 5 november)! GEANNULEERD.

Samen ontrafelen we het exposoom van de Gentenaar!
We leven langer dan ooit. Slechts een klein deel van onze gezondheidsaandoeningen wordt bepaald door onze genetische code; het merendeel is afkomstig van onze omgeving: ‘wat we eten’, ‘waar we wonen’, ’hoe we ons gedragen’, … (= het exposoom). In deze presentatie wordt getoond hoe we het ‘exposoom’ onderzoeken. In de komende 20 jaar wensen we een grootschalige populatiestudie op te zetten waarbij we het exposoom van de Gentenaar zullen ontrafelen met als doel om gezond ouder te worden. Innovatie op maat van de Gentenaar, met Prof. Dr. Marthe De Boevre!
👉 Van 13:00 tot 13:50. Geen inschrijving nodig. Zebrastraat 32, Gent. GEANNULEERD.

Rarara...vraag maar raak
Vraag maar raak, met Dr. Sofie Compernolle! Ga zelf op onderzoek uit en bestook een onderzoeker met ja/neen vragen. Zo kom je misschien te weten wat hij/zij ontdekte...? Heb je het geraden? Dan vertelt de onderzoeker je ongetwijfeld meer!
👉 Van 11:00 tot 11:15 in De Krook (Gent). Reserveer je tijdsslot (mogelijk vanaf 5 november)! GEANNULEERD.