Plezierig bewegen door de stad dankzij Comon

Plezierig bewegen door de stad dankzij Comon

Wat is Comon?

Comon is een open laboratorium waar onderzoekers en technologen samenwerken met creatieve Gentenaars om van Gent een nóg wijzere stad te maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, oplossingen te bedenken en uit te testen. Samen met alle Gentenaars, jong en oud.

'Hoe kunnen we bewegen doorheen de stad plezieriger maken?’ Dat is de uitdaging waar Comon zich momenteel over buigt. Om een oplossing te bedenken, verzamelden ze van 2 tot 5 april studenten uit 16 verschillende richtingen voor een Maakmarathon in De Krook. Onder het toeziend oog van experts doken ze in de wereld van design thinking, fast prototyping en pitching. GRAY was ook met veel plezier aanwezig doorheen de week als partnerorganisatie. Lees hieronder hoe de Maakmarathon in zijn werk ging.

De studenten bogen zich over verschillende challenges, bedachten hier innovatieve oplossingen voor, en maakten ten slotte testbare prototypes. Op vrijdag 5 april werden de prototypes na een vier dagen durende Maakmarathon voorgesteld aan de jury en aan een publiek van enthousiaste Gentenaars. Het prototype 'Walk & Meet' wist de jury te overtuigen. 'Pavlova' won de publieksprijs.

Pavlova-Comon

Pavlova: een hulp-robotje die je begeleidt doorheen het verkeer

'Hoe kunnen oudere volwassenen (met verminderde fysieke mobiliteit) zich optimaal verplaatsen zonder wagen?'. Met deze challenge gingen de 5 studenten achter Pavlova aan de slag. Zij wonnen de publieksprijs.

De robotassistent begeleidt oudere volwassenen veilig doorheen het verkeer. Je bevestigt het op je fiets, op je rollator of je stopt het in je handtas. De robot stippelt een route uit en houdt daarbij rekening met persoonlijke voorkeuren zoals tramsporen, kasseien en hellingen. De bijhorende sensor geeft met een geluidje aan wanneer iets of iemand te dichtbij komt.


Walk-and-Meet-Comon

Walk & Meet: een app om te wandelen tijdens vergaderingen

Een groep van 4 studenten bedacht Walk & Meet als antwoord op de challenge 'Hoe kunnen we werknemers met een bureaujob motiveren om hun taken vaker bewegend door de stad uit te voeren?' en won daarmee de juryprijs.

Walk & Meet zet werknemers aan om meer te wandelen tussen en tijdens vergaderingen. Met de app kan je gemakkelijk wandelvergaderingen of tussentijdse wandelpauzes inplannen, inclusief wandelroute die aangepast is aan je agenda.

Naast Pavlova en Walk & Meet werden nog 4 straffe prototypes voorgesteld, zoals GenConnect: een app die jongere en oudere generaties in contact brengt om samen te bewegen. Knap werk van de studenten!

Hoe gaat het verder?

Met de Maakmarathon is Comon weer een stap dichter bij het doel om bewegen doorheen de stad plezieriger te maken. In een volgende fase zullen een paar prototypes uit de Maakmarathon verder uitgewerkt worden in een 'Miniproeftuin'. In de Miniproeftuin gaat een divers samengesteld team van burgers, onderzoekers en ondernemers aan de slag en wordt er volop geëxperimenteerd en getest. De prototypes worden uiteindelijk verder uitgewerkt.

Lees meer over Comon en de voorbije en toekomstige fases op hun website: https://comon.gent/