Neem deel aan tal van activiteiten op Dag van de Wetenschap 2023

Neem deel aan tal van activiteiten op Dag van de Wetenschap 2023

Op zondag 26 november is het zover! Dan is het Dag van de Wetenschap: hét gratis wetenschapsfestival voor al wie zich eens wil onderdompelen in de wereld van onderzoekers, experimenten en baanbrekende inzichten. Er gaan ontelbaar veel activiteiten door, dus wij maakten alvast een selectie voor jullie.

Moeite om de slaap te vatten?
Slaap is essentieel, maar 1 op 3 Belgen slaapt niet goed. Waarom? En wat gebeurt er in ons brein tijdens de nacht? Of als slapen gewoonweg niet lukt?

Ontdek alles over de magie en het mysterie van slaap op het I-Brain tussen droom en daad festival. Leer over slaaponderzoek, krijg tips tegen slapeloosheid en verken het fascinerende landschap van onze dromen.

Deze technologie maakt je actiever als 65-plusser
Het geheim van gezond oud worden? Fysieke activiteit en… je smartphone of een bewegingsmeter! Maar hoe begin je eraan? En wanneer ben je dan best fysiek actief? Dat kom je te weten tijdens deze workshop.

Denkwandeling: op stap met je brein!
Bewegen is gezond. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je brein. ‘Op stap met je brein’ combineert wandelen met het doen van denkoefeningen, om zo onder andere je geheugen en je aandacht te stimuleren. De deelnemers van deze sessie krijgen een voorproefje van hoe zo’n denkwandeling in z’n werk gaat. Je gaat dus letterlijk ‘op stap’ met je brein!

Op zoek naar het geheim van sterk oud worden
In Vlaanderen zal tegen 2060 één op de drie mensen ouder zijn dan 65. Helaas gaat deze vergrijzing niet gepaard met een stijging van levenskwaliteit. Samen met TRIGG (Translational Research in Immunosenescence, Gerontology and Geriatrics) gaan we op zoek naar de sleutel tot gezond verouderen. Zo leerden we al dat er een link lijkt te zijn met onze darmen.

Brain, body and behaviour
Kom te weten hoe 4BRAIN lab en GHEP-lab hersenonderzoek doet naar aandoeningen zoals depressie, epilepsie, eetstoornissen, MS en beroerte. Alles draait om het meten en stimuleren van zenuwen en hersenen. En dat is precies wat we die dag bij jou gaan doen. Aan de hand van een parcours met diverse stops krijgen de bezoekers informatie over de werking van het brein en de samenhang met het lichaam en het gedrag.

Hoe dementie 10 jaar vroeger vaststellen?
Binnen 50 jaar zal ongeveer 1/3de van de 85-plussers aan dementie lijden. Ondanks deze dramatische voorspelling, is er nog altijd geen specifieke test die de ziekte kan vaststellen. Ook een behandeling blijft uit. In deze video kom je te weten wat dementie juist is en hoe we de ziekte in de toekomst tien jaar vroeger kunnen vaststellen.

Studio Brein: eenzaamheid
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Maar wat gebeurt er in onze hersenen als we een gevoel van eenzaamheid ervaren? Welke effecten heeft langdurige eenzaamheid op mensen? En hoe kunnen we er iets aan doen, als je eenzaam bent of iemand in je buurt dat is? We zoeken het uit met professor Marie-Anne Vanderhasselt (UGent) en enkele getuigen.

Gentenaars in Beweging, voor jong en oud
Bewegen is de max. Het maakt je gezonder, actiever, positiever ... én het verbindt. Maar iedereen weet ook: het is niet altijd eenvoudig om in beweging te blijven. Daar gaan we met Comon in Gent iets aan doen. Met wilskracht. En technologie. En samen met alle Gentenaars.

Alle overige activiteiten vind je op: https://www.dagvandewetenschap.be