Sterke Darmmicroben

Sterke Darmmicroben

De invloed van specifieke darmmicroben en hun afscheidingsproducten op spiermassa en –kracht bij het ouder worden

Meer dan een kwart van de 80-plussers heeft een versnelde spierafbraak. Dit versneld verlies aan spiermassa, -kracht en –functie bij het verouderen noemt men sarcopenie. Omwille van de ingrijpende gevolgen op de kwaliteit en lengte van leven, is een snelle diagnose en behandeling van sarcopenie cruciaal. Helaas zijn er tot op heden onvoldoende diagnostische en therapeutische mogelijkheden om dit syndroom op een gepersonaliseerde, efficiënte manier aan te pakken.

Recentelijk hebben verschillende internationale onderzoeksgroepen een verband aangetoond tussen sarcopenie en de microben in de darm (gut-muscle axis). Een goed evenwicht tussen de verschillende bacteriën en hun afscheidingsproducten lijkt een belangrijke factor te zijn om sarcopenie tegen te gaan.

Dit onderzoek is een samenwerking vanuit faculteit van de Farmaceutische Wetenschappen (DruQuaR) met de dienst geriatrie van het UZ Gent en de dienst reumatologie van het UZ Gent. Het onderzoek focust zich vooral op specifieke bacteriële producten (Quorum Sensing Moleculen) en de rol van het afweersysteem in de gut-muscle axis. De verschillende facetten van fundamenteel cel en dier-onderzoek in het laboratorium tot humane studies komen hierbij aan bod. Uiteindelijk is het doel om naar meer gepersonaliseerde, efficiëntere diagnostica (bv. stoelgang-onderzoek) en therapieën (bv. probiotica) te gaan bij sarcopenie om mensen sterker te laten verouderen.


Betrokken onderzoekers