Leen Maes

Leen Maes

Hoofddocent vakgroep Revalidatiewetenschappen - UGent
Wetenschappelijk expert dienst NKO – UZ Gent

Ik ben opgeleid als audioloog en heb mij verder gespecialiseerd in vestibulaire stoornissen, oftewel stoornissen die betrekking hebben op het evenwicht. Mijn onderzoeksgroep richt zich enerzijds op de impact van vestibulaire problemen op de ontwikkeling van kinderen, met aandacht voor zowel motorische als cognitieve aspecten. Anderzijds onderzoeken we volwassenen met klachten van vertigo of instabiliteit, waaronder risicogroepen zoals mensen met de ziekten van Parkinson, ziekten van Alzheimer en ouderen.

Bekijk publicaties Neem contact op

Meer info

Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van gezond verouderen, zijn evenwichtsproblemen die specifiek voortkomen uit het vestibulaire systeem. Het vestibulaire systeem speelt een cruciale rol in het handhaven van ons evenwicht en coördinatie, en is daarmee essentieel voor het dagelijks functioneren. Bij ouderen kunnen problemen in dit systeem leiden tot duizeligheid, instabiliteit en een verhoogd risico op vallen. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van veroudering van het evenwichtsorgaan zelf, waarbij de werking van de structuren die zorgen voor balans afneemt.

Het is belangrijk om vestibulaire problemen serieus te nemen in het kader van veroudering, omdat deze klachten niet alleen het fysieke evenwicht aantasten, maar ook gevolgen kunnen hebben voor de sociale interactie, mobiliteit en het algehele welzijn van ouderen. Duizeligheid kan bijvoorbeeld leiden tot angst om te vallen, wat de sociale isolatie kan verergeren en het functioneren in het dagelijks leven beperkt. Het tijdig identificeren en behandelen van vestibulaire aandoeningen is daarom van groot belang om ouderen te helpen hun zelfstandigheid te behouden en hun kwaliteit van leven te verbeteren.