Wim Derave

Wim Derave

Het TeamDerave is gebeten door spieren en beweging. Als fysiologen onderzoeken zij de biologische werking en de chemische samenstelling van de skeletspieren. Dit leidt tot nieuwe inzichten en toepassingen in gezondheid, voeding(supplementen) en prestatie. Ze hebben een bijzondere interesse in de veroudering van skeletspieren en hun metabole rol in verouderingsgerelateerde aandoeningen, zoals type-2 diabetes.

Bekijk publicaties Neem contact op

Meer info

Dat lichaamsbeweging tal van gezondheidsbevorderende effecten heeft, is genoegzaam bekend. Dit is ook en vooral belangrijk bij een verouderende populatie. Maar helaas kennen we nog te weinig HOE beweging tot bescherming van beschavingsziekten kan leiden. Velen denken dat dit mechanisme louter toe te schrijven is aan het behoud van een gezond lichaamsgewicht, maar recent onderzoek toont aan dat dit maar een klein onderdeel is van het mechanisme. De spieren van ons lichaam gaan tijdens lichamelijke activiteit allerlei stofjes (medicijnen) vrijgeven die bescherming bieden tegen de ontwikkeling van beschavingsziektes. In zijn college van Universiteit van Vlaanderen, legt Wim Derave uit hoe dit juist werkt.

Deze onderzoeksgroep van Wim Derave focust zich onder meer op een specifieke molecule van de skeletspier, namelijk carnosine. Carnosine is een mini-eiwit met tal van fysiologische functies, waaronder het tegengaan van de beschadiging van onze lichaamsweefsels door verourdering. Aangezien carnosine ook in onze voeding zit (in vlees en vis), is dit dus een relevant voedingsbestanddeel met een biologische en mogelijk therapeutische werking. We onderzoeken hoe we het carnosine-systeem kunnen ondersteunen door voeding aan te passen of voedingssupplementen te geven bij ouderdoms gerelateerde ziekten, zoals type-2 diabetes, multiple sclerose (MS) en chronisch obstructief longlijden (COPD).

Zijn Labo inspanningsfysiologie maakt deel uit van het Sport Science Laboratory - Jacques Rogge.