Anton De Spiegeleer

Anton De Spiegeleer

Geriater verbonden aan het UZ Gent. Zijn onderzoeksgroep TRIGG (Translational Research in Immunosenescence, Gerontology and Geriatrics) legt zich toe op nieuwe behandelingen voor sarcopenie, het versnelde verlies aan spierfunctie bij verouderen.

Bekijk publicaties Neem contact op

Meer info

Loopbaan: Anton De Spiegeleer behaalde een master in de geneeskunde aan de UGent. Hij doctoreerde in 2022 op sarcopenie en de invloed van microbiƫle peptiden en innate-like T cells hierop. Sinds 2023 is hij als geriater verbonden aan het UZ Gent en coƶrdinator van de TRIGG onderzoeksgroep.

Onderzoeksgroep: Het doel van TRIGG is om grensverleggend gerontologisch en geriatrisch onderzoek te voeren. Hiervoor brengt TRIGG expertise samen beschikbaar binnen het Universitair Ziekenhuis Gent, de Universiteit Gent en externe partners.

De onderzoeksfocus van de TRIGG-groep is het verlies aan spiermassa, -kracht en -functie bij versnelde, ongezonde veroudering, ook wel sarcopenie genoemd. Een toenemend aantal studies wijst in de richting van een belangrijke rol voor immunosenescentie en het microbioom in de pathofysiologie van sarcopenie. TRIGG-onderzoekers hebben ervaring en kennis in deze twee pathofysiologische dimensies. Om het immuunsysteem, microbioom en sarcopenie te beĆÆnvloeden, kijken ze in het bijzonder naar hoe geneesmiddelen die reeds op de markt zijn voor andere indicaties, kunnen ingezet worden ('drug repurposing'). Het onderzoek in de verouderende microbioom-immuun-spier as is translationeel, d.w.z. van cel-experimenten tot humane studies.

Meer info: www.trigg.be