Veiligheid & sensoren in huis

Veiligheid & sensoren in huis

Inefficiënte zorgsystemen veroorzaken onnodige hospitalisaties

De noden van de zorgsector veranderen snel. Vergrijzing veroorzaakt een toename van chronische ziektes en langere hospitalisatietijden. Dat vraagt complexere zorg, meer bedden in residentiële zorgcentra en meer personeel. Geriatrie kent de langste gemiddelde hospitalisatietijd. Ouderen die in aanmerking komen voor een ontslag kunnen vaak niet naar huis door een gebrek aan een sociaal ondersteuningssysteem. Om het effect van dit gebrek op de gezondheidszorg te beperken, moet zorgverlening vaker transmuraal en thuis aangeboden worden. Residentiële zorgcentra kunnen zich dan toeleggen op patiënten die frequentere of vergaande zorg nodig hebben.

Zorgverleners kunnen alarmseinen niet accuraat inschatten

Persoonlijke alarmsystemen en bewakingsapparaten moeten vandaag beoordeeld worden door zorgverleners. Door een gebrek aan contextuele sensordata kunnen zij vaak de prioriteit en validiteit van een alarm niet snel en precies inschatten. Bijgevolg gebeurt een derde van alle interventies op basis van vals alarm. De aard van de vereiste interventie is bovendien moeilijk in te schatten, wat tot inefficiëntie leidt in dispatching, zorgworkflows en het gebruik van resources.

AI-diensten op basis van contextuele en profielinformatie

PROTEGO wil tijdsefficiëntie en het gebruik van resources in de gezondheidszorg beduidend verbeteren door de aanpak te optimaliseren van acute, ongeplande gebeurtenissen. AI laat toe om de alarmsignalen van de ouderen te verrijken met contextuele informatie, zoals bv. de laatste activiteiten van de oudere, afwijkingen in gebruikelijke levensstijl, alarmgeschiedenis, etc. Deze AI-diensten kunnen ook snel de meest waarschijnlijke oorzaken van een alarm bepalen. Daarmee wordt het aantal ongeïdentificeerde alarmen verminderd en kan meer info verschaft worden aan de zorgverleners. Het laat ook toe om via adaptieve workflows de afhandeling van het alarm (de dispatchstrategie) aan te passen aan de situatie en het profiel van de oudere. Door de nodige context te bieden en workflows adaptief te maken, stelt het zorgverleners in staat om ongeplande zorgnoden precies te beoordelen, managen en dispatchen.

Partners: IDLab-UGent, Televic Healthcare, Z-Plus, Amaron & ML2Grow.

Betrokken onderzoekers: