Spijt en rumineren

Spijt en rumineren

Contrafeitelijk denken, spijt en rumineren: onderzoek op basis van een nieuw model in het laboratorium en in een naturalistische context

Bij contrafeitelijk denken worden alternatieve gedachten voor een feitelijke situatie gegenereerd, waarbij men zich voorstelt dat een andere keuze zou hebben geleid tot een betere uitkomst. Dit kan leiden tot spijt, wat zelfverwijt en negatieve gevoelens met zich mee brengt. Dit blijkt een cruciale rol te spelen in de ontwikkeling van stress gerelateerde problemen.

In het huidige project testen we een nieuw model, waarbij we onderzoeken of zelfrefererend contrafeitelijk denken en spijt bijdragen aan de ontwikkeling van depressieve symptomen via verhoogd rumineren als gevolg van spijt.

Via neuromodulatie van de frontale cortex onderzoeken we mechanismen van aandachtscontrole met betrekking tot contrafeitelijk denken, rumineren en spijt. Hierbij manipuleren we aandachtscontrole om de invloed ervan op de relatie tussen contrafeitelijke gedachten, spijt en rumineren te onderzoeken.

Het uiteindelijke doel van dit project is om experimenteel labonderzoek naar psychologische mechanismen te vertalen naar ecologisch valide dagelijkse levenssituaties. Omdat spijt over genomen beslissingen in het leven een belangrijke factor kan zijn die bijdraagt aan een verminderd welzijn bij oudere volwassenen, zouden deze studies zeer relevant kunnen zijn in deze populatie.

Samenwerking tussen het ‘Psychopathology and Affective Neuroscience lab’ (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, UGent) (Prof. Rudi De Raedt) en het ‘Ghent Experimental Psychiatry lab (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, UGent) (Prof. Marie-Anne Vanderhasselt & Jens Allaert)