Gepersonaliseerde hersenstimulatie, een nieuwe techniek om cognitieve stoornissen aan te pakken?
Dementie, gekenmerkt door progressieve cognitieve achteruitgang en functionele beperkingen, treft momenteel ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd ā een aantal dat naar verwachting zal verdrievoudigen tegen 2050. De persoonlijke, sociale en economische last voor individuen, families en de samenleving is enorm, wat de dringende noodzaak van effectieve behandelstrategieĆ«n onderstreept. Gezien de beperkingen van farmacologische behandelingen bij ouderen, met name door medicatie-interacties en bijwerkingen, zijn alternatieve therapeutische benaderingen cruciaal. Hersenstimulatietechnieken, zoals transcraniĆ«le elektrische stimulatie (tES), tonen veelbelovende resultaten als niet-farmacologische interventies die de cognitieve functie kunnen verbeteren zonder de nadelige effecten die vaak gepaard gaan met medicatie.
TranscraniĆ«le elektrische stimulatie, oftewel ātACSā
tES omvat niet-invasieve technieken die zwakke elektrische stromen gebruiken om hersenactiviteit te beĆÆnvloeden. Een specifieke vorm, transcraniĆ«le wisselstroomstimulatie (tACS), werkt door een zachte, ritmische elektrische stroom op de hoofdhuid toe te passen. Onze hersenen produceren van nature ritmische elektrische activiteit, bekend als hersenoscillaties, die belangrijke functies zoals geheugen en aandacht reguleren. tACS kan synchroniseren met deze natuurlijke hersenritmes door elektrische stromen toe te passen op dezelfde frequentie, waardoor hun activiteit wordt versterkt of aangepast. Door af te stemmen op de natuurlijke hersenoscillaties kan tACS deze ritmes versterken of moduleren, wat mogelijk de cognitieve functie verbetert. Omdat het een niet-invasieve techniek is en geen medicatie vereist, biedt het een veelbelovende aanpak om de hersengezondheid te ondersteunen met minimale bijwerkingen.
Het project
In deze studie willen we onderzoeken of het aanpassen van de tACS-parameters aan de individuele hersenoscillaties kan leiden tot grotere verbeteringen in cognitieve prestaties. Dit onderzoek is een eerste stap naar de ontwikkeling van veilige, goed verdraagbare, gebruiksvriendelijke en thuis toepasbare interventies voor cognitieve stoornissen in de toekomst.
Om dit te onderzoeken, rekruteren we deelnemers tussen 60 en 85 jaar zonder neuropsychiatrische diagnose die in staat zijn om drie sessies van telkens 1 uur en 30 minuten bij te wonen in het UGent-ziekenhuis.
Procedure tijdens de sessies
Tijdens de experimentele sessies zullen deelnemers, naast het ontvangen van tACS, een cognitieve taak uitvoeren die het werkgeheugen beoordeelt. Hersengolven worden geregistreerd met behulp van een EEG-cap en cardiovasculaire metingen worden tegelijkertijd gemonitord.
Interesse om deel te nemen aan het onderzoek?
Contacteer onze onderzoekers: Prof. Marie-Anne Vanderhasselt: marieanne.vanderhasselt@ugent.be