Hello Jenny tegen eenzaamheid

Hello Jenny tegen eenzaamheid

'Hello Jenny' zet slimme technologie in om vereenzaming bij ouderen tegen te gaan.

Het project 'Hello Jenny' helpt ouderen gemakkelijker in contact te komen met buddy's uit de buurt. Zo hoeven ze niet eenzaam te zijn. 'Hello Jenny' brengt hulp op een laagdrempelige manier bij de senior. Veel ouderen geven liever niet toe dat ze nood hebben aan een bezoekje. Met 'Hello Jenny' is het de slimme luidspreker die het hen vraagt. Ook de schroom om een buddy te storen valt weg, want met 'Hello Jenny' kan de buddy antwoorden wanneer dat past.

Hoe werkt het?

Tijdens een proefproject in 2019 werden slimme luidsprekers bij enkele senioren thuis geïnstalleerd. De slimme luidspreker vraagt op berekende momenten aan de bewoner of er iemand kan langskomen om bijvoorbeeld een babbel te slaan, te kaarten, een wandeling in de buurt te maken, enzovoort. De senior antwoordt met een druk op de ja- of nee-knop van de slimme luidspreker. Daarna loopt bij de buddy (tijdens het proefproject waren dat studenten maatschappelijk werk van de Arteveldehogeschool) via Messenger een bericht binnen. De buddy tikt in wanneer het voor hem of haar past, waarna de slimme luidspreker alles omzet in een gesproken boodschap. Als de senior dan nog eens de ja-knop indrukt, is de afspraak bevestigd.

Ontstaan

'Hello Jenny' is ontstaan binnen 'City of People', waar de Stad Gent, de UGent, imec en Digipolis Gent samen innovatieve oplossingen zoeken als antwoord op complexe maatschappelijke uitdagingen, zoals sociale isolatie en vereenzaming bij ouderen.

Toekomst

'Hello Jenny' wordt de komende jaren verder verfijnd. Met bijvoorbeeld niet alleen studenten maar ook met vrijwilligers als buddy's. Doel is ook te zoeken naar efficiëntere sensorgegevens die sociale isolatie detecteren: de inhoud van de ijskast, analyse van het stroomverbruik, beweging... Er wordt ook gekeken of 'Hello Jenny' kan inpluggen op bestaande online hulpplatformen.

Meer info: check IMEC of Stad Gent


Betrokken onderzoekers: