Grootouders en kleinkinderen samen laten bewegen

Grootouders en kleinkinderen samen laten bewegen

Zowel heel wat oudere volwassenen als kinderen, bewegen niet voldoende, hoewel de voordelen van matig tot intensief bewegen, bijvoorbeeld wandelen, tuinieren en lopen, vaak wel gekend zijn. Zo heb je een betere fitheid en minder kans op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals type II diabetes.

Het samenbrengen van oudere volwassenen en kinderen en hen SAMEN activiteiten laten doen heeft een positieve invloed op beiden. Ze kunnen bijleren van elkaar en het samen bewegen blijkt ook bij te dragen tot een beter welzijn. Onderzoek naar zogenaamde intergenerationele beweegprogramma’s (beweegprogramma’s waarbij twee verschillende generaties deelnemen) en vooral met de focus op familierelaties, in dit geval grootouders en kleinkinderen, zijn echter schaars.

Daarom is het doel van deze studie om grootouders en hun kleinkinderen meer samen te laten bewegen. Daarnaast willen we ook graag het psychosociaal welzijn, de kwaliteit van de familierelatie, het cognitief functioneren en motorische vaardigheden verbeteren.

Om dit doel te bereiken, zijn we aan de hand van co-creatie (bijeenkomsten van onderzoeker(s) met grootouders en/of kleinkinderen) op zoek gegaan naar de noden en wensen van beiden om een beweegprogramma op maat van deze doelgroep te ontwikkelen. Het ontwikkelde beweegprogramma 'Ages get Active' zal binnenkort uitgetest worden (studie waarbij we een aantal beweegactiviteiten, meetinstrumenten en vragenlijsten uitproberen en nadien gaan verfijnen).

Heb je een kleinkind tussen 6 en 10 jaar oud en zou je graag deelnemen aan deze studie, waarin we samen leuke beweegactiviteiten doen, plezier en de band tussen grootouder en kleinkind centraal staan? Aarzel dan niet en neem contact op met Evelien Iliano (evelien.iliano@ugent.be). Nog niet overtuigd? Neem dan zeker een kijkje naar ons filmpje.Betrokken onderzoekers

  • Evelien Iliano
  • Dr. Julie Latomme
  • Prof. Dr. Greet Cardon